Article headline
Nieuwe plannen met een oude stolp, een kwestie van geduld
Werken

Nieuwe plannen met een oude stolp, een kwestie van geduld

Een nieuwe invulling geven aan een pand met historie. Het is voer voor fantasie voor steeds meer mensen. Welke bestemming kun je in de eenentwintigste eeuw bedenken voor bijvoorbeeld een boerderij, een stolpboerderij nog wel?

Nieuwe plannen met een oude stolp, een kwestie van geduld

Frouke en Jan Nooitgedagt wisten het wel: als ze ooit in de gelegenheid kwamen om een stolp met bijbehorend terrein te bemachtigen, hadden ze hun plannen al klaar. Die kans deed zich zeven jaar geleden voor aan de Westdijk in Zuidschermer, aan de rand van de Schermerpolder, op steenworp afstand van het bekende pontje van Akersloot. De stolpboerderij Oost-Phalia dateert waarschijnlijk al van eind achttiende eeuw. De boer van wie de stolp toen was, wilde zijn bedrijf beëindigen en via Klaver Makelaardij kwamen Jan en Frouke in beeld. Ze hadden heel wat plannen. Onder meer de stolp renoveren en een bed & breakfast beginnen voor nachtgasten en overdag een dagbesteding op het terrein creëren voor mensen met geheugenproblemen, zoals dementie. Met daarbij dieren, een voedselbos en de gelegenheid om zelf groenten te telen. De koop kwam rond en de plannen werden op papier gezet.

KANSRIJK

De rust en ruimte van het perceel, met z’n weidse uitzicht over de Schermer, boden volop mogelijkheden. De bouwtekeningen gaven een overzichtelijk beeld, het zag er allemaal mooi en kansrijk uit. “Maar zo makkelijk ging het helaas niet”, vertelt Jan. Want zoals zo vaak stonden tussen droom en daad wetten en praktische bezwaren  in de weg. Frouke en Jan maakten kennis met de weerbarstige werkelijkheid. Tussen de ambitieuze beleidsvisie van de gemeente, onder andere wat betreft erfgoed, en de dagelijkse uitvoering van dat beleid bleek regelmatig afstand te zitten. Gaten die niet zomaar even waren te overbruggen. Plannen moesten aangepast, tekeningen gewijzigd, aanvragen opnieuw ingediend. Ondertussen tikte de tijd door en de kosten stegen net zo snel mee. Jaar na jaar.  

VERSCHILLENDE TALEN

“Het is logisch dat er regels en richtlijnen zijn”, zegt Frouke. “Maar na het zoveelste gesprek met de gemeente kregen we al gauw het idee dat we verschillende talen spraken. Dergelijke beoordelingen en beslissingen worden vanachter het bureau genomen en dat maakte het er ook voor ons niet gemakkelijker op. De ene keer was er een probleem met wat in de stolp is toegestaan, een andere keer was de kleur van de uiteindelijke bijgebouwen voor de dagbesteding niet conform de voorschriften. Of dan moesten de ramen kleiner om de optische suggestie van een schuur te behouden. En elke keer konden we weer terug naar de tekentafel, plannen wijzigen, in de hoop dat het de volgende keer wél in goede aarde zou vallen.” Niet dat het koppel in afwachting van de volgende beslissingsronde ging zitten duimendraaien. Jan: “Wij houden allebei van werken en zo planten we in de wachttijd de nodige kleinere klussen in, zodat we toch door konden.” Die kleinere klussen logen er overigens ook niet om. ‘Even’ de voormalige koestal omtoveren tot een overdekte ontmoetingsplek en stalling. ‘Even’ een waterzuiveringsinstallatie aanleggen. ‘Even’ de bestrating vernieuwen met riolering eronder. Ook werd de garage omgetoverd tot een gezellige kantine. Er was handenvol werk en met een slimme planning buffelden Frouke en Jan hard door.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

DAGBESTEDINGSLOCATIE OPEN

Ze zijn er nog zeker niet. Maar één grote mijlpaal werd afgelopen 29 september dan toch gehaald: de officiële opening van de dagbestedingslocatie voor mensen met dementie en geheugenproblemen te Zuidschermer/Akersloot onder de vlag van zorgorganisatie Thuisbij. Na zes jaar voorbereiding en tien maanden bouwen, werden de twee vrijstaande gebouwen en de grote werkschuur op het achtererf van de stolpboerderij geopend. Als zorgondernemer bestiert Frouke samen met collega Elsbeth Holtz de zorgboerderij. Jan en Frouke bewonen een tijdelijke woning op het terrein. Er is een zorgwoning geplaatst voor Froukes moeder, zodat ze ook haar de benodigde ondersteuning kunnen geven. Voor avontuurlijke gasten is er een pipowagen om via Airbnb te boeken. In de houtwerkplaats kunnen deelnemers aan het zorgproject hun creativiteit uitleven onder leiding van timmerman David. Ook is er voor hen gelegenheid om mee te werken in de moestuin of kleine klusjes op het terrein te doen – en nog veel meer. Er zijn kippen, paarden en andere dieren. Het is een heerlijke plek om in rust te verblijven. Overdag én ’s nachts.

NIEUWE STOLP

Door alle regelgeving moest de nieuwbouw van de stolp helaas op de lange baan. Jan: “Dat is heel jammer, natuurlijk. Want al dat geharrewar kost niet alleen veel tijd, maar ook bakken met geld. Onze pot voor de stolprenovatie is inmiddels leeg, dus dat staat nu stil. Hopelijk duurt het niet nog eens zes à zeven jaar voordat de nieuwe stolp gerealiseerd is.” Een oude boerderij een nieuwe bestemming geven, vraagt dus om meer dan alleen mooie plannen, beaamt Frouke. “Het blijft geweldig om zo’n project uit te denken en te realiseren, maar je hebt er vooral geld, geduld, een goed humeur én incasseringsvermogen voor nodig.”

AAN TE RADEN

Verdiep je van tevoren in de regelgeving van de gemeente in kwestie, want dat verschilt nog wel eens op belangrijke details. En het kan ook lonen een deskundige in de arm te nemen op het gebied van woonzaken en/of architectuur. Zeker als die al eerder in de bewuste gemeente projecten heeft uitgevoerd.

WIE: Frouke en Jan Nooitgedagt

WAT: herinrichting en renovatie/nieuwbouw

WAAR: stolpboerderij Oost-Phalia

BIJZONDER: nieuwe invulling agrarisch bedrijf

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen