De ouders van Rikus Oswald kochten in 1968 een oud huis in Harlingen. Tijdens de verbouwing kwamen er achter het behang, in de kelders en in de waterput de mooiste tegeltableaus tevoorschijn. Dat was voor vader Henk Oswald het startschot om onderzoek te gaan doen naar de herkomst van deze tegels. “De woning was voor mijn ouders een grote schatgraverij.” Wat bleek: de tegels kwamen allemaal uit Harlingen zelf. “Mijn vader ging op onderzoek en samen met een keramist heeft hij de historische recepten voor de klei, het tinglazuur en het productieproces gereproduceerd”, vertelt de huidige directeur Rikus Oswald.

FAMILIEBEDRIJF
“Mensen denken sneller aan Makkum of Delft als het om aardewerk gaat. Mijn vader besloot daarom in 1972 de lokale traditie, veertig jaar na het sluiten van de laatste aardewerkfabriek in Harlingen, nieuw leven in te blazen.” De Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek is tegenwoordig een authentiek familiebedrijf en het enige bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels vervaardigt. Ruim twintig jaar geleden nam Rikus de fabriek van zijn vader over. ‘Mijn vader zei: “Weet je dat wel zeker? Als je hier je beroep van wilt maken moet je er een uitdaging in zien, het leuk vinden en rust en tijd hebben.” Bovendien legde hij uit dat je hard moest werken om het aardewerk en de tegels betaalbaar te houden.” Na eerst werkervaring te hebben opgedaan bij andere bedrijven nam Rikus alsnog de uitdaging aan om in het familiebedrijf te stappen. “Een beslissing waar ik nog geen moment spijt van heb gehad.”

DE TINGLAZUURTECHNIEK
Alle producten worden tegenwoordig volledig met de zogenaamde tinglazuurtechniek gemaakt. Het enige verschil is dat voor het stoken geen hout maar elektriciteit wordt gebruikt. De tinglazuurtechniek wordt in Harlingen al sinds 1598 beoefend. Daarmee is Harlingen de eerste én de laatste plaats in Friesland waar aardewerk en tegels op deze manier worden gemaakt. “Eeuwen geleden al hadden we de klei – net als nu – voor onze neus en dankzij de haven konden we goederen over de hele wereld verschepen.”