Article headline
Expositie werk Bert Knispel op landgoed De Knap in Midwoud
Leven

Expositie werk Bert Knispel op landgoed De Knap in Midwoud

Bezoek tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september de expositie van Bert Knispel op landgoed De Knap in Midwoud! Laat je meeslepen door de indrukwekkende verhalen van de Nederlandse strijd tegen het water, verbeeld in levensechte schilderijen, van de legendarische Meermin van Holland tot de iconische Noord-Hollandse landschappen.

Expositie werk Bert Knispel op landgoed De Knap in Midwoud

De strijd tegen het water is een belangrijk onderwerp in de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Al eeuwen teisteren zware stormen de Nederlandse kust, met alle gevolgen van dien. Mensen zochten hun heil hogerop of gingen kopje onder; vee verdronk en huizen werden door het water meegesleurd.

Om het tij te keren werden dijken aangelegd, maar dat deze niet altijd standhielden, was iets waarmee men moest leren leven. In de hoofden van mensen spookten dan ook allerlei verhalen die hiermee verband hielden. Het belangrijkste verhaal is dat van de Meermin van Holland, ook wel de Meermin van Holland, van Haarlem of het Purmerzeewijf genoemd, die volgens de overlevering na zeer zware stormen door een gat in de dijk van de Zuiderzee het Purmermeer in spoelde.

In de late Middeleeuwen geloofde men dat er onbekende wezens in de zee leefden en dat er nu werkelijk een zeemeermin was gevangen, vond men natuurlijk geweldig! En de hoge heren bevestigden dit feit. Het verhaal heeft de gemoederen in Nederland en daarbuiten 600 jaar lang in zijn greep gehouden. Het begint in de Purmer, gaat via Edam naar Haarlem en wordt in de zeventiende eeuw opgenomen in de "Naturalis Historiae" van de natuurkundige Plinius. Het allerbekendst wordt het doordat het honderd jaar lang in een kroniek in de Enkhuizer Almanak werd bijgevoegd. Dit Schoorlder Kroniekje werd geschreven door Dirc Burgher van Schoorl, ook bekend van de "Kroniek van Medemblik," chirurgijn en sluiswachter in Oude Sluis.

Ook Bert Knispel was meer dan 25 jaar geleden gefascineerd door dit relaas en heeft er 15 levensechte schilderijen over gemaakt. Deze collectie is nu eindelijk bij elkaar te zien op landgoed De Knap in Midwoud (bekend van de Tuinfair).

Bert maakte schilderijen van de Beemster, Texel, de Edamse kaasmarkt en de Meermin van Holland. Allemaal typisch Noord-Hollandse onderwerpen dus, maar er zijn ook andere werken van hem te zien, waaronder vogels ("Berts Birdies") en stillevens.

Openingsweekend

Tijdens het weekend van 31 augustus en 1 september is de expositie geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Daarna kun je de tentoonstelling elke zaterdag en zondag bezoeken van 13.30 tot 17.00 uur, of op afspraak. De expositie loopt tot en met 3 november en is te vinden op Landgoed De Knap, Tripkouw 2 in Midwoud.

Dit is tevens de laatste keer dat je het werk van Bert Knispel op deze locatie kunt bewonderen, aangezien het landgoed recent te koop is gezet via Klaver Makelaardij. Meer informatie over het landgoed vind je op de website van Klaver Makelaardij. Woonboerderij te koop: Midwoud (klavermakelaardij.nl)

Naast de schilderijen kun je Bert zelf ontmoeten in zijn open atelier. Heb je vragen over zijn werk, of wil je gewoon een praatje maken? Hij staat klaar om je te verwelkomen! Bovendien wordt er in de voormalige winkel een gezellige garageverkoop gehouden met antiek, brocante, curiosa, boeken, schilderijen, etsen en prenten.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen