Article headline
10 vragen aan een interieurontwerper met een hoge gunfactor
Werken

10 vragen aan een interieurontwerper met een hoge gunfactor

Vijf jaar geleden is Bregje Hoogenbosch na de kunstacademie in Zwolle aan de slag gegaan als interieurontwerper. Sinds kort werkt ze als zzp’er. “Ik probeer altijd in de huid van de klant te kruipen. Daar ga ik heel ver in.”

10 vragen aan een interieurontwerper met een hoge gunfactor

Wat doet een interieurontwerper?

“Ik ben betrokken bij het realiseren van verbouwingen – met name grote projecten, maar ik ben ook in te huren voor kleinere klussen. In mijn rol heb ik onder meer contact met de aannemer over het ontwerp, de realisatie en de planning van het project. Samen met de architect kijk ik naar de vormgeving van de woning. De architect is verantwoordelijk voor de buitenkant en ik voor de binnenkant. Styling is maar een heel klein onderdeel van wat ik doe.”

Wie zijn je klanten?

“Ik werk veelal voor particulieren, maar heb ook enkele zakelijke klanten. Mijn klanten hebben vaak een nieuwe woning gekocht of gaan verbouwen en willen graag een unieke, eigenzinnige woning.”

Hoe ga je te werk?

“Ik schets mijn ideeën eerst met de hand en later zet ik dat over op schaal in een digitaal tekenprogramma. Het uitgangspunt is de looproute en het concept. Ook ben ik altijd op zoek naar het licht. Het allerleukste vind ik om te kijken hoe we de muren zo kunnen plaatsen dat je leuke doorkijkjes krijgt en er een flow ontstaat.”

Een Flow?

“Ik maak echt een concept. Een beleving, die helemaal aansluit bij de wensen, eigenschappen en gewoonten van de bewoners. In elke woning ga ik op zoek naar de juiste verhoudingen. Het moet lekker flowen. Dat wil zeggen dat de elementen in de woning goed op elkaar zijn afgestemd; er is balans in materiaal, verlichting en vormgeving.”

Heb je een voorbeeld van zo’n beleving?

“Ik probeer altijd in de huid van de klant te kruipen. Daar ga ik heel ver in. Zo heb ik eens een kattenkamer ontworpen voor de katten van de bewoners. Voor een andere opdrachtgever – klanten die veel sporten, gezond eten en een bloemenbedrijf hebben – heb ik veel natuurlijke materialen gebruikt als linnen, leer en natuursteen.”

Hoe zou je jouw handtekening omschrijven?

“Ik denk dat mijn kracht in de vormgeving van een ruimte zit. Het liefst ontwerp ik zoveel mogelijk zelf: deuren, kasten, meubels en de keuken.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Wat vind je van een visgraatvloer, stalen deuren en veel beigetinten?

“Als je daarnaar op zoek bent, hoef je niet bij mij te zijn, hahaha. Voor mij mag een interieur ergens niet kloppen, net even anders zijn. Ik werk veel met verrassende elementen. Als mensen dat willen, zou ik bijvoorbeeld een houten vloer in verschillende patronen leggen of een eigen kleur voor het staal ontwikkelen.”

Wat vind je het leukst om te doen?

“Ik pas vaak geintjes toe, waar zelfs de bewoners vaak pas na een tijdje achter komen. Zoals een kompas graveren in de vloer die verwijst naar een locatie waar de bewoners fijne herinneringen aan hebben. Ik vind het ook leuk om onverwachte dingen toe te voegen, bijvoorbeeld een boekenkast als deur of een boom in huis.”

Wat is het leukst aan voor jezelf werken?

“Toen ik nog in loondienst was, maakte het niet uit wat het kostte. We ontwierpen appartementen van 10 miljoen euro. Wel moest ik altijd in de stijl van de ontwerper werken. Nu kan ik echt mijn eigen knipoog eraan geven, waarbij ik goed kijk naar de klant en vandaaruit een concept neerzet. Een moodboard maak ik pas achteraf; ik beperk mij te veel als ik al een zwarte keuken in een moodboard zet. Ik weet zelf ook nooit waar ik uiteindelijk mee kom. Alles hangt met elkaar samen.”

Wat hoop je ooit nog eens te mogen doen?

“Ik ben natuurlijk nog superjong, dus ben al heel dankbaar voor wat ik allemaal al heb mogen doen. Maar nu je het zo vraagt: ik zou het heel leuk vinden om een keer een nieuwbouwappartement te ontwerpen.”

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen