Article headline
Taats Architecten - Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Wonen

Taats Architecten - Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

Samen met je toekomstige buren zélf een wooncomplex of -wijk ontwerpen en laten bouwen, volledig naar eigen smaak. Oftewel collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO).

Taats Architecten - Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)

De voordelen zijn groot: meer ontwerpvrijheid en meer waar voor je geld. Maar het proces is intensief en het terrein onbekend. Een ervaren specialist loodst de initiatiefnemers naar succes.

Elke deelnemer zijn of haar droomwoning, binnen ieders budget. Een zeer aantrekkelijk perspectief. Stap een is geschikte grond vinden. Maar waar vind je die? Nico Dekker en Mark Ivangh van Taats Architecten & Bouwkundigen zijn enthousiaste CPO-begeleiders. Nico: “Veel gemeenten of boeren bezitten grond die voor ontwikkelaars net niet interessant genoeg is, maar wel perfect voor een CPO. Dat moet je zien te vinden en daar kunnen wij al bij helpen. Er is echter ook goodwill vanuit de gemeente nodig. Dat is er steeds vaker: de huidige woningnood schreeuwt om nieuwe oplossingen.”

Ontwerp van wijk tot woning

Mark vindt het mooi en bijzonder om te zien wat mensen samen kunnen bereiken. “Zij kopen een stuk grond en gaan een avontuur aan. Wij begeleiden. Dat begint met een plan van aanpak. Want alles kan, maar niet alles is handig. Eerst ontwerpen we samen de wijk, met onder meer de wegen, openbaar groen, parkeren, waterafvoer, kavelverdeling en het woningbouwbeleid. Daarna geven we de woningen vorm. Meestal wordt elke woning anders, want ieder heeft zijn eigen smaak, wensenlijstje en budget. Architectonisch proberen we tot een samenhang te komen die iedereen aanspreekt. Zo wordt de wijk een gevarieerd geheel, met herkenbare vormen, kleuren en materialen.”

Geen kans missen

Naast alle prikkelende ontwerpfasen verschijnen ook de nodige organisatorische hobbels op het pad van de initiatiefnemers. Eerst moeten zij een rechtspersoon oprichten, in de meeste gevallen een stichting. Hiermee worden de risico’s verdeeld. Daarna volgen onder meer de intentieovereenkomst, vergunningen, reserveringskosten, bankgarantie, aktes van levering et cetera. “Gelukkig hoeven zij het wiel niet helemaal zelf uit te vinden”, vertelt Nico. “Wij hebben alle kennis, ervaring én het netwerk. Als vertegenwoordiger van de CPO kunnen wij bovendien helpen met onderhandelen, bijvoorbeeld met de aannemer. Soms zijn er ook subsidies beschikbaar. Zo missen de deelnemers geen kans en houden we de vaart erin.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Verder lezen