Article headline
Familieboerderij met alleen maar toekomst
Werken

Familieboerderij met alleen maar toekomst

Het zal je maar gebeuren. De oude boerderij van de familie Baart in Egmond-Binnen gaat op een middag in vlammen op. In een paar uur tijd worden de sporen van vijf generaties Baart in de as gelegd. Een complete familiegeschiedenis in foto’s, schilderijen en tastbare herinneringen is vervlogen. Onvoorstelbaar… tot het je overkomt.

Familieboerderij met alleen maar toekomst

Twee generaties Baart bewonen de familieboerderij, Karin en Wouter met hun drie zoons vóór, (groot)ouders Hans en Margriet aan de achterzijde. Hans en Wouter waren thuis toen de brand uitbrak en konden niet anders dan toekijken hoe het dak instortte. Een rokende puinhoop bleef achter. Gaandeweg werd steeds duidelijker hoeveel impact een dergelijke verwoesting heeft. Karin Baart, vijfde generatie, vertelt: “De jongens waren gelukkig nog op school. Die vonden het wel spannend natuurlijk, totdat zij beseften dat van hun speelgoed ook niets meer over was.” Onmiddellijk trad een sociaal mechanisme in werking. Het warme bad van het dorpsleven verzachtte de koude douche van het verlies. De schade-expert bood houvast. “Zo werd onze materiële, maar ook de emotionele schade beperkt. Dezelfde avond hadden we allemaal weer een bed, tandenborstel en de jongens een nieuwe knuffel.”

De schuur bleef gespaard en werd geschikt gemaakt voor de herstelwerkzaamheden. Gepensioneerd aannemer Hans had alle tijd. Wouter beschikt ook over twee rechterhanden, maar de herbouw van een stolp is nu eenmaal eredivisie. “Je moet bij Pronk Bouw wezen.” Dit allround aannemersbedrijf uit Warmenhuizen had immers vlak daarvoor, met de herbouw van het Egmonder restaurant Nieuw-Westert, een Rijksmonumentale stolp, een huzarenstuk geleverd. Pronk Bouw werd dus ingeschakeld voor de ruwbouw. Na het opruimen, waarbij vele handen licht werk maakten, en het herstel van de fundering kon, door een soepel proces van ontwerpen, tekenen en rekenen, al vlot worden aangevangen met de opbouw. Het dubbel vierkant verrees, gevat in gemetselde poeren. De draagconstructie van massieve houten balken werd in het zicht gehouden. Vakkundig metselwerk, inclusief de ceremonie van de eerstesteenlegging, en het pannendak maakten het pand binnen de afgesproken termijn wind- en waterdicht. Isolatielagen houden de warmte vast en de fase van bewoonbaarheid kwam steeds dichterbij. Hardhouten kozijnen met karakteristieke bovenlichten herinneren weer aan de oude gevels.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Verschillende partijen, waaronder een bouwkundig bureau, installatiebedrijf, elektricien en interieurdeskundige, adviseerden over de inrichting, apparatuur en installaties. Pronk Bouw vervulde als allround aannemersbedrijf met aandacht voor ambacht een leidende rol. Wouters professie binnen de wereld van kalkzandsteen vloeide samen met het timmerwerk van de vaklieden. “Robuuste balken in het zicht, afgewisseld met superstrak stucwerk. Prachtig!” Een flinke stap richting energiezuinigheid lag voor de hand. Ingenieuze installaties voorzien het pand van elektriciteit, (gefilterd) warm water en comfortabele vloerverwarming. De woonruimte van Hans en Margriet ligt geheel gelijkvloers en is gericht op licht, lucht en levensloopbestendigheid.

Brand verwoestte het verleden van deze familieboerderij in Egmond-Binnen. De bewoners schudden zich uit, zetten de schouders eronder en herbouwden hun toekomst.

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen