Article headline
Bovenkant huis vaak ondergeschoven kind
Wonen

Bovenkant huis vaak ondergeschoven kind

Een dak boven het hoofd hebben. Dat is de essentie van wonen. Toch waarderen veel huizenbezitters een puntgaaf dak als een rol wc-papier: je mist het pas als je het niet meer hebt. En zie dan het lek maar eens boven water te krijgen. Een beetje onderhoud voorkomt veel ellende.

Bovenkant huis vaak ondergeschoven kind

Elk dak verdient een VIP-behandeling. Het beschermt ons tegen zonnestraling, regen en storm. Het houdt warmte binnen en geluid buiten. Het ventileert. Het geeft onze woning uitstraling. En het is de dappere drager van zonnepanelen. Waarom bekommeren we ons dan niet zo liefdevol om de ‘vijfde gevel’ als om de rest van de woning?

Erkend Dakmeester

Dé man die deze vraag kan beantwoorden is Karsten Konrad uit Middenmeer. Hij is een van de 24 erkende Dakmeesters die Nederland rijk is. “Simpel,” reageert hij, “mensen vergeten het gewoon! Het dak ligt hoog, ver weg. Het is er en doet zijn werk. Tot je zomaar een keer natte plekken op je muur of plafond ontdekt natuurlijk.”

"Als je te laat bent, ben je verder van huis"

Lekkage dure grap

Een lek in een pannendak opsporen valt niet mee: de overlast ontstaat zelden recht onder de bron. Zowel van buitenaf als van binnenuit is de constructie lastig bereikbaar. Karsten: “Het vocht heeft dan ook al schade aangericht aan het dakbeschot en de isolatiewaarde. Lekkage betekent dus vaak driedubbele schade. Een dure grap.”

Vrijblijvende inspectie

Zelfs dakpannen hebben niet het eeuwige leven. Vorst en extreme hitte eisen hun tol. Wie twijfelt over de staat van zijn dak, of al renovatieplannen heeft, kan bij Karsten terecht voor een vrijblijvende inspectie en helder advies. “Wij zijn totaalspecialist, van constructie en isolatie tot passende dakbedekking en zonnepanelen.” Lachend: “Inderdaad, alles onder één dak.”

Tips om lekkage te voorkomen

“Oorzaak nummer één is het onvoldoende schoonmaken van dakgoten”, weet Karsten. “Bladeren en takjes verstoppen de boel al snel, ook rondom dakvensters. Als water niet vlot wordt afgevoerd, zoekt het zijn eigen weg. Controleer ook verbindingen met metselwerk en daklood, bijvoorbeeld rond de schoorsteen. Dit kan loskomen of scheuren.”

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Verder lezen