Article headline
Boerderijtuin in Akersloot: ‘We plukken hier een goedgevulde soep bij elkaar’
Wonen

Boerderijtuin in Akersloot: ‘We plukken hier een goedgevulde soep bij elkaar’

Planten, zaaien, oogsten en plukken: dat is wat Esther en Maarten van Randeraat het allerliefste doen. Hun weelderige tuin in het schilderachtige Akersloot is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een paradijs voor mens, dier en natuur.

Boerderijtuin in Akersloot: ‘We plukken hier een goedgevulde soep bij elkaar’

“Vorig jaar zijn we in onze eigen tuin getrouwd,” begint Esther. “Onder het prieel, met onze gasten rond de vijver. Romantischer kan bijna niet.” Toch heeft het terrein rondom de oude stolpboerderij er niet altijd zo idyllisch bij gelegen. “Van origine zat hier een paardenstoeterij. De tuin bestond toen nog uit niet veel meer dan een grote paardenbak en stallen. De boerderij werd volledig herbouwd door de vorige eigenaar. De bedoeling was het te renoveren, maar het was in zo’n slechte staat dat het op de monumentale gevel en herenkamer na volledig werd platgegooid en helemaal opnieuw opgebouwd.”

In 2013 kwam Maarten in de boerderij te wonen, twee jaar later ontmoette hij Esther en nog weer een jaar later gingen de twee samenwonen en startten ze met de verbouwing van de boerderij. “We wilden het terugbrengen in boerderijstijl, de ziel teruggegeven aan het huis.” Samen met Maarten Koning, een architect gespecialiseerd in stolpboerderijen, werden in een jaar tijd muren verwijderd, gingen de keuken en badkamer compleet op de schop en verrezen er daklichten, openslaande deuren en een grote glazen pui. “De hoge plafonds zijn voorzien van sfeervolle balken en op een wand in de klompenhos, de plek waar je de boerderij binnenkomt, kwamen Delfts blauwe tegeltjes.” Esther en Maarten zijn beiden geboren en getogen in Noord-Holland; Maarten komt uit Heemskerk, Esther uit de Zaanstreek. “Hier in Akersloot zitten we heel centraal, met Amsterdam en Alkmaar in de buurt en het Alkmaardermeer op nog geen vijf minuutjes fietsen. Op deze plek ligt ook onze sloep, waarmee we op mooie dagen geregeld een stukje gaan varen. Met allebei een drukke baan is het hier heerlijk thuiskomen. De rust, de vrijheid en het uitzicht op de molen wennen nooit, dat is iedere dag weer een cadeautje.”

TUINKAMERS

Na de verbouwing van de boerderij vroeg het stel tuin- en landschapsarchitect Arjan Boekel een ontwerp voor de tuin te maken. “Ik ben van origine bloemist en heb vijf jaar een eigen bloemenwinkel gehad, dus een tuin vol plukbloemen mocht wat mij betreft niet ontbreken. Verder wilden we de grote open vlakte opdelen in ruimtes, als een soort kamers, met een gedeelte om te zitten, te relaxen of te eten.” Arjan loste dit op door op strategische plekken hagen neer te zetten, dat zorgt voor verschillende zones en maakt het geheel knusser. De vijver werd het middelpunt, met een prieel als romantische overkapping. De terrassen aan de achterzijde van het huis liggen wat lager en om het hele erf werd een windsingel van bomen en struiken aangebracht, wat van de tuin een fijne beschutte plek maakt. Waar ooit de paardenbak was, kwam een grote moestuin. “Hier teel ik onder andere pompoenen, kalebassen, uien, knoflook, wortelen, bieten, boerenkool, courgettes, rucola, eenjarige bloemen en dahlia’s.” Omdat er ook boerderijdieren zijn, moest daar uiteraard ook rekening mee worden gehouden. Zo loopt er nu een pad helemaal om de boerderij heen en werd er voldoende ruimte ingetekend om met een trekker hooi te kunnen lossen bij de kapberg aan de achterkant van het huis.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

EIGEN PLUK

Een moestuin, fruitbomen, bramen, aardbeien en een pluktuin vol rudbeckia’s, allerlei soorten grassen, dahlia’s, alliums, zonnehoed, korenbloemen... Het is een kleine greep uit de lijst van bloemen, planten en bomen in de tuin van Esther en Maarten. “We houden van bonte kleuren, niet te strak aangelegd, juist dat weelderige spreekt ons aan. Ik zet ook rustig zoete aardappel of paarse boerenkool in de borders; dat groeit zo mooi grillig en zorgt voor een speels effect. Dat ik nu de deur uit stap, door mijn eigen bloementuin loop en bloemen kan plukken, blijft bijzonder. Ik gebruik ze voor de bloemschikworkshops, die ik boven in de stal geef, maar ik pluk ook regelmatig een boeket voor mezelf of maak er vrienden en kennissen blij mee. Het mooie van bloemen is dat ze een afspiegeling zijn van de seizoenen en hoe de tuin er op dat moment bij staat.” “Die seizoenen vier ik trouwens ook met mijn stijl tafels. Er staan er vijf verdeeld over de tuin. Iedere tafel heeft zijn eigen thema en wordt door mij gedecoreerd met seizoensgerelateerde planten met op kleur geselecteerde bijpassende potten en schalen. In het najaar leg ik er pompoenen en kalebassen van eigen kweek bij.” Niet alleen Esther heeft in huize van Randeraat groene vingers, voor Maarten is bezig zijn in de tuin ook een uitlaatklep. Esther: “Voor hem is het een sport bijzondere sneeuwklokjes te verzamelen; hij heeft inmiddels almeer dan tweehonderd soorten. Zelf ben ik een groot dahlialiefhebber. Ik heb zo’n vijftig variëteiten en maak er tot ver in oktober de mooiste boeketten mee. Voor ons is de tuin pure ontspanning. Met je handen in de aarde kun je dingen loslaten, je hoofd leegmaken.”

TUIN OP TAFEL

Met zo’n grote tuin mag een kas met eigen groenten en fruit natuurlijk niet ontbreken. “Hier verbouw ik onder andere Kaapse goudbessen, komkommers, pepers, paprika’s, tomaten en aubergines. We zaaien alles voor in de kas en zodra de stekjes sterk genoeg zijn, planten we ze buiten uit. We wandelen vaak samen door de tuin om te kijken wat er allemaal groeit en bloeit; sommige bollen kunnen we echt de grond uit kijken. Regelmatig plukken we onze eigen salade bij elkaar. In het najaar doen we hetzelfde, maar dan met de ingrediënten voor een goedgevulde soep.” “We zijn inmiddels al aardig zelfvoorzienend: Maarten is imker, waardoor we onze eigen bloemenhoning maken, onze kippen en kwartels zorgen voor de eieren, fruit en groente is er in overvloed, en als er door Maarten vlees gegeten wordt, komt ook dat van onze eigen dieren. We zijn gestart met twee schapen en een geit; inmiddels zijn het zo’n veertig schapen, een schare aan kwartels en kippen en een varken.” Recycling is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem op de boerderij: fruitschillen gaan naar het varken, eieren worden uitgeblazen en hergebruikt bij de bloemschikworkshops of vermalen als voeding voor de tomaten. De wol van de schapen wordt gebruikt in de tuin voor het vasthouden van vocht en het weren van slakken. Er is een grote composthoop waar alles gerecycled wordt en koffiedik komt terecht tussen de planten in de tuin. “Alles is af, precies hoe we het voor ogen hadden. We zijn trots op hoe de tuin een prachtig geheel vormt met de boerderij – en toch gaan we hier weg”, besluit Esther haar verhaal. “We hebben dit tien jaar mogen ervaren, het is tijd dat iemand anders ervan mag gaan genieten.”

WIE: Esther en Maarten van Randeraat

WAT: een onder architectuur aangelegde tuin van 7.000 m2 bij een stolpboerderij uit 1884

WAAR: Akersloot

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen