Article headline
5 vragen over de verhuisregeling
Wonen

5 vragen over de verhuisregeling

Mag ik mijn hypotheek meenemen naar een volgend koophuis? Zeker als je de afgelopen jaren tegen een (zeer) gunstige rentestand je hypotheek hebt kunnen afsluiten, is het aantrekkelijk om die hypotheek mee te nemen naar je volgende huis. Maar kan dat? Content manager Cathelijne Jansen (45), die al even op zoek is naar een nieuwe woning, vroeg het aan Bas Zuurbier van Company Finance.

5 vragen over de verhuisregeling

Bas, de hypotheek die op mijn huis zit, is tegen een gunstige rente afgelost en loopt nog bijna zo’n achttien jaar. Kan ik ‘m meenemen als ik verhuis?

Als je verhuist naar een volgend huis kan het interessant zijn om je hypotheek mee te nemen. Als je de afgelopen jaren een hypotheek hebt afgesloten voor langere tijd is het mogelijk dat de hypotheekrente die je nu betaalt een stuk lager is dan wanneer je nu een nieuwe hypotheek zou afsluiten. In zo’n situatie kun je bij veel hypotheekaanbieders gebruikmaken van een zogenoemde verhuisregeling, ook wel meeneemregeling genoemd. Afhankelijk van de geldverstrekker kun je daarmee je hele hypotheek meenemen. Als Company Finance doen we dagelijks zaken met bekende banken als ABN AMRO, ING en Rabobank en met alle overige aanbieders van hypotheken. Voor alle aanbieders kun je dus terecht bij de hypotheekadviseurs van Company & Living Finance. Wel zo makkelijk.

Moet ik nog ergens aan denken?

Vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen zijn. Verder behandelen banken het verhuizen van een hypotheek net zoals het afsluiten van een nieuwe hypotheek; ze kijken opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis. En als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen.

Het huis dat we willen kopen, is duurder dan het bedrag dat we verwachten te krijgen voor onze huidige woning. Hoe zit het met het extra geld dat we hiervoor nodig hebben?

Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker.

En hoe zit het met een aflossingsvrije hypotheek?

Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je meenemen naar een andere woning. Als je deze hebt afgesloten vóór 1 januari 2013 mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Maar let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wel aflossen. Spaar- en beleggingshypotheken kun je overigens niet meer afsluiten. Als je er al een hebt, mag je die wél meeverhuizen. Je kunt ook besluiten om ’m op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie.

Dank voor je hulp!

Graag gedaan! Je ziet dat het meenemen van je hypotheek naar je nieuwe huis wel wat aandachtspunten heeft. Als Erkend Financieel Adviseur help ik graag met een advies dat optimaal is afgestemd op jouw situatie, je wensen en je voorkeuren.

Meer informatie: ga naar company-finance.nl (ondernemers), living-finance.nl (loondienst) of bel met Bas Zuurbier of zijn collega’s via 072 511 19 57

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen