Article headline
Een wijnavontuur op Texel

Een wijnavontuur op Texel

Elke editie van Buitengewoon recenseert Bas Westenenk, een van de oprichters van wijngaard Avendorp, een wijn uit de streek.

Een wijnavontuur op Texel

Genieten van de laatste zonnestralen van dit jaar… dat heb ik gedaan op Texel! Wat een seizoen hebben wij achter de rug bij Wijngaard Avendorp, evenals de rest van de wijnboeren in Nederland. Het blijkt maar weer: het leven van een wijnboer kent hoge pieken van euforie, maar ook forse tegenslagen door de natuur. Kortom, 2024 was een zwaar jaar.

Een flink enthousiasme en een dosis nieuwsgierigheid bracht me dit keer naar het prachtige Texel. Een eiland dat niet alleen beroemd is vanwege zijn schapen en schitterende natuur, maar ook om zijn verrassende wijngaard. Mijn bestemming? Wijngaard de Kroon van Texel, gerund door de gepassioneerde Jan Jaap Kroon.

De zon scheen stralend toen ik aankwam bij de wijngaard, maar het afgelopen jaar had ook hier zijn sporen nagelaten. Vorst in het voorjaar had de oogst aanzienlijk verminderd en de natte zomer had het voor Jan Jaap extra uitdagend gemaakt. Ondanks deze tegenslagen verwelkomde hij me met een warme glimlach en een stevige handdruk, klaar om zijn verhaal te delen.

Al pratend over het afgelopen jaar en het delen van onze ervaringen liepen we tussen de rijen druivenstokken. Het uitzicht over het uitgestrekte, vlakke Texelse landschap is adembenemend, maar de zorgen om de wijngaard zijn dat ook. “Dit jaar was een les in doorzettingsvermogen”, zei Jan Jaap. “De natuur is niet altijd je vriend, maar we blijven vechten voor onze wijnen.”

Wijngaard de Kroon van Texel is ontstaan uit de liefde voor het wijn maken, met een sterke focus om de kwaliteit hoog te houden. Het is inspirerend om te zien hoe Jan Jaap, ondanks de tegenslagen, zijn passie en doorzettingsvermogen behoudt. “Wijn maken is een les in geduld”, zegt hij. “Je kunt de natuur niet haasten. Het is wachten op het juiste moment, ook al is dat soms frustrerend.” Als ik terugloop naar de auto, voel ik me vervuld van enthousiasme. De veerkracht van Jan Jaap en zijn liefde voor het vak zijn aanstekelijk.

Thuis schenk ik mezelf de wijn in en ik proef nog steeds Jan Jaaps verhaal in elke slok. De eerste wijn, genaamd Jorik, is een johannieter. Een frisse witte wijn, sprankelend en helder, met smaken die de mineraliteit van de bodem van Texel weerspiegelen. De smaken zijn levendig, met hints van citrus en een subtiele ziltigheid die je terugbrengt naar de zee. Dit is Texel in een glas!

Dan is het tijd voor de Secco, een heerlijke mousserende half droge rosé met een prachtige koraalkleur die de ondergang van de zon op Texel lijkt te vangen. De smaak is vol en rijk, met een fruitigheid die je uitnodigt om nog een slok te nemen. Deze wijn is gemaakt van regent en cabernet sauvignon. En werkelijk waar: elke slok neemt je mee naar het platte, groene eiland, zelfs wanneer je weer thuis bent.

Dus, voor iedereen die nog twijfelt: maak de sprong, bezoek Wijngaard de Kroon van Texel en laat je verrassen door de unieke wijnen van dit bijzondere eiland. Wie weet, misschien ontdek je wel jouw nieuwe favoriete wijn!

En met dat in gedachten: Proost! Op de ontdekkingen die ons even zo bijzonder maken.

PRIJSWIJN!
Wij, bij Wijngaard Avendorp, hebben in 2023 een ongelofelijke oogst gehad. Onze eerste oogst was zelfs zo goed dat we brons hebben gewonnen bij het Wijnconcours der Lage Landen! Het is al een fantastisch gevoel als we samen met ons vijven het laatste ontwerp van de fles doorvoeren en daarna in de auto stappen naar Bentelo om onze eigen wijn te bottelen. Het is de perfecte afronding van het proces als dan na een paar maanden het grote moment daar is dat alle wijngenoten hun eigen fles in ontvangst kunnen nemen. Dat we dan ook nog eens worden gewaardeerd met deze mooie prijs is ronduit MAGISCH!

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen

Geen gerelateerde posts gevonden