Article headline
Duurzaam interieurontwerper: Van hier tot Tokio

Duurzaam interieurontwerper: Van hier tot Tokio

Na een reis met een camper van Amsterdam naar Tokio ontstond bij Iris van Asselt en haar vriend Roland eenmaal weer thuis het idee om kleiner te gaan wonen. Het werd een community in Koedijk, die zich inzet voor duurzaam wonen en leven.

Duurzaam interieurontwerper: Van hier tot Tokio

Wie: Iris van Asselt (37, duurzaam interieurontwerper) en Roland van der Hei (36, conceptontwikkelaar in energietransitie, Ize (8 jaar) en Lune (6 jaar)

Wat: dubbel tiny house uit 2020

Waar: Koedijk

Oppervlakte: 56 m2

Bijzonder: Iris en Roland hebben hun huis zelf zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwd

“Als je zeven maanden op 10 m2 hebt gewoond met z’n vieren weet je dat je niet veel ruimte nodig hebt. Ook wilden we graag duurzamer leven en dichter bij het strand wonen. Als interieurontwerper vond ik het daarbij supertof om mijn eigen huis te ontwerpen.” Iris en haar vriend Roland zoeken heel Noord-Holland af naar een wooncommunity waarbij ze zich kunnen aansluiten. “We vonden het belangrijk om een klik met de andere bewoners te hebben. Uiteindelijk hadden we die met de initiatiefnemer, Mieke Elzenga, van LiberTerra. Doordat wij ‘ja’ zeiden, trok dat ook weer iemand anders over de streep met kinderen in de leeftijd van onze dochters. Voor ons was het heel belangrijk dat we er niet alleen zouden gaan wónen, maar dat we ook iets terug zouden kunnen geven aan de omgeving.” Zij en de andere community leden doen dat door het geven van workshops en lezingen hoe je anders (lees: duurzamer) kunt wonen.

Bouwpakket van hout

Alles bewoners van LiberTerra, (in totaal zestien volwassenen en vijf kinderen), hebben zelf met een bouwpakket een houten huis gebouwd. Om zo duurzaam mogelijk te bouwen werden er bepaalde afmetingen bijvoorbeeld voor het isolatiemateriaal, aangehouden, zodat er zo min mogelijk snijverlies was. Een bouwcontainer was niet nodig. “We hadden amper afval.” In juli 2020 startten ze met de bouw en in augustus konden ze hun dubbele tiny house betrekken. “Natuurlijk was het toen nog niet af, maar omdat we alleen maar natuurlijk materialen hebben gebruikt konden we er wel al wonen. Ideaal, want zo konden onze kinderen in Koedijk aan het nieuwe schooljaar beginnen.” Het gezamenlijke kenniscentrum van de community stond helemaal snel: binnen drie dagen was het prefab gebouw, gemaakt van hout en stro, wind- en waterdicht.

Tomatenkas

Duurzaam bouwen betekent in plaats van beton en stenen veel groen en natuurlijke materialen. Zo is het huis geïsoleerd met houtvezel en is de tuin zo groen mogelijk gelaten met alleen een pad gemaakt van oude schelpen. De woning van Iris en Roland bestaat uit twee losse units: een om te leven en een om te slapen. De twee woonunits zijn verbonden door een oude tomatenkas. “De kas is over het binnenterras geplaatst en laat warmte naar binnen én houdt tegelijkertijd ook warmte vast.” Omdat het stel graag een onderhoudsvrij huis wilde, is de gevel van gebrand hout gemaakt. Iets wat ze afkeken van de Japanners. “Houtbranden is een oude Japanse techniek om je huis te conserveren, voor ons is het een knipoog naar onze reis naar Japan.” Hoewel het branden niet per se heel duurzaam is, is het duurzamer dan elke paar jaar het huis verven. Ook de binnenkant is van hout: populierenhout, wel te verstaan.

Gerecyclede petflessen

Het dubbele tiny house met een lage footprint is rondom de driedubbele kozijnen opgebouwd, die Iris, omdat ze verkeerd waren ingemeten, via Marktplaats op de kop kon tikken. “We hebben ons huis om die ramen heen ontworpen.” Om het ooit te kunnen verplaatsen, staat het huis op schroefpalen, die weer uit de grond gehaald kunnen worden. De grootste uitdaging was de badkamer. “In plaats van terrazzo hebben we plaatmateriaal gemaakt van gerecyclede petflessen gebruikt.” Een droogtoilet werd aangeschaft om water te besparen. Iris en Roland verwachten dat er over een paar jaar nog veel meer mogelijk is op het gebied van duurzaam en circulair bouwen, maar voor nu is hun dubbele tiny house zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwd.

Meer informatie: geestmerambacht.liberterra.eu.

No items found.
No items found.
No items found.
No items found.

Wil je een duurzamer interieur?

Iris’ tip voor mensen die bewuster willen kopen: “Doe het stapje voor stapje. Maak eerst een plan wat je wil gaan kopen en wees bewust én kritisch. Moet het nieuw zijn of kan het ook tweedehands of kun je het misschien huren? En als het nieuw is: is het gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en past het binnen de circulaire economie? Het vergt wat meer onderzoek, maar er zijn mensen, zoals ik, die je kunnen helpen. Zo voorkom je een miskoop en ben je beter geïnformeerd over duurzame opties voor je interieur.”

Studio Duurzaam Wonen

Iris heeft onlangs haar bedrijfsnaam veranderd van Duurzame interieurstylist naar Studio Duurzaam Wonen. “Alleen interieurstylist dekte de lading niet meer. Ik doe veel meer dan het geven van duurzame interieuradviezen: ik geef lezingen en heb veel kennis van duurzame materialen en oplossingen en kan mensen ondersteunen, die ook een huis met een lage footprint willen (ver)bouwen.” Meer informatie: studioduurzaamwonen.nl.

No items found.
No items found.

Partner

Geen gerelateerde posts gevonden

Verder lezen

Geen gerelateerde posts gevonden